Hoe overleef je een escape room?
Langzaam stappen jullie de kamer binnen. Je hebt geen besef wat jullie te wachten staat. Plotseling valt de deur achter jullie dicht en is er geen weg meer terug. Jullie zitten opgesloten! De klok begint af te tellen, 59:59, 59:58, ….De grote uitdaging is begonnen: hoe verlaten jullie de kamer voordat de tijd om is? De kamer ziet er mysterieus uit met veel verschillende objecten. Van de game master hadden jullie nog als hint meegekregen om de kamer goed te doorzoeken en verbanden te leggen tussen de clues. Maar welke objecten zijn bruikbaar en welke zijn er slechts voor de sier? Er wordt nu een beroep gedaan op jullie improvisatie vermogen. Maar de grote vraag luidt: waar moet je in hemelsnaam beginnen?
Escape room tips
Het vorige scenario zal niet geheel onbekend zijn voor menig escaper. Zeker spelers die voor het eerst een escape room doen, weten er geen raad mee en staan letterlijk minuten stil voordat ze uberhaupt iets ondernemen. Om de beginneling een beetje op weg te helpen en ze te wapenen tegen de veelal toch lastige puzzels, hebben we hier een paar escape room tips voor jullie op een rijtje gezet.
Tip 1 Rangschik de informatie
De eerste stap bij vrijwel elke escape room is om de kamer goed te observeren en deze grondig te doorzoeken. Verzamel alle mogelijke aanwijzingen en leg deze op een plek waar iedereen bij kan. Ook is het belangrijk om met elkaar te communiceren over wat er is gevonden. Als jij b.v. een sleutel hebt gevonden waar je niks mee kan, dan heeft een ander misschien een slot gevonden waar het wel op past. Daarnaast, als een puzzel is opgelost leg deze dan ergens anders. Zo voorkom je dat er te lang naar al opgeloste puzzels wordt gestaard.
Tip 2 Zorg voor een goede taakverdeling
Het is erg tijdrovend om met zijn allen de puzzels één voor één op te lossen. Ook kunnen de opmerkingen en input van alle spelers zorgen voor een chaotisch tafereel. Beter is het dus om de groep op te delen en met kleinere teams de puzzels te lijf te gaan. Maar vergeet niet om af en toe toch te overleggen met de hele groep. Als een groep niet uit een puzzel komt, laat het dan een ander groep proberen.
Tip 3 Probeer niet alles zelf op te lossen
De escape room is een groepsactiviteit. Het is dan ook de bedoeling dat je met anderen samenwerkt. Probeer dus niet alles zelf op te lossen, want dan loop je het gevaar om in een tunnelvisie vast te zitten. Als een puzzel niet lukt, pass het door aan een ander. Met een andere nieuwe kijk op de puzzel is het misschien wel heel makkelijk op te lossen.
Aanhakend op het vorige is het ook verstandig om alles door meerdere personen te laten doorzoeken. Niets is vervelender dan een aanwijzing niet kunnen vinden doordat jullie dachten dat de plekken al goed doorzocht waren. Voer dus altijd een dubbele check uit.
Tip 4 Denk niet te moeilijk na
Vaak wordt gedacht dat de puzzels in een escape room heel moeilijk moeten zijn. Maar meestal is een escape room ontworpen voor het grote publiek. Je hebt dus geen specifieke kennis nodig om het spel goed te kunnen spelen. Als je voor een puzzel een vierkants vergelijking denkt te moeten oplossen, dan zit je waarschijnlijk niet op het goede spoor.
Ook is het zo dat aanwijzingen meestal op een redelijke plek verstopt zijn. Je hoeft dus echt niet onder elke tafelpoot te zoeken. Of elke code die je toevallig tegen komt, e.g. op blz 37 van het derde boek op de eerste plank, te proberen op een slot. De kans dat dat een code oplevert is klein (tenzij je te maken hebt met ware sadisten natuurlijk 😉 ).
Tip 5 Forceer geen sloten
Toegegeven, het is heel verleidelijk om sloten open te breken, om zo snel te kunnen zien wat er allemaal achter zit. Tijdens het spel ben je natuurlijk nieuwsgierig en door de adrealine des te meer. Maar hoe uitnodigend dit ook is, doe dit vooral niet.
Puzzels in een escape room hebben een logische volgorde en opbouw. Als je dingen forceert, dan krijg je aanwijzingen die je pas later in het spel nodig hebt. Dit wekt alleen verwarring op. Net zo is het niet verstandig om codes te raden. Want heel vaak gebeurt het dat men later de oorspronkelijke puzzel alsnog oplost en dan niet weten waar ze de code voor nodig hebben.
Tip 6 Kijk hoe een slot open moet
In escape rooms heb je verschillende sloten die elk op een bepaalde manier open gaat. Sommige hebben knopjes waarop je moet drukken. Aan andere sloten moet je trekken. Weer andere sloten hebben pinnetjes die op een juiste volgorde geplaatst moeten worden. Heb je de juiste code gevonden, maar het slot gaat niet open? Kijk dan goed of de code op de juiste plek staat. Vaak wordt dit aangegeven door een streepje of pijltje op het slot. Lukt het je ondanks alles een slot toch niet open te krijgen? Vraag dan iemand anders om het te proberen. Met een frisse blik weet je teamgenoot er misschien wel raad mee.
Tip 7 Denk vanuit het slot
Bij het oplossen van puzzels is het soms ook handig om vanuit het slot te denken. Naast dat sommige sloten “tricky” te openen zijn kunnen ze ook waardevolle informatie bevatten. Maak een inventarisatie van alle sloten in de kamer die open moeten. Welke sloten hebben een 3 cijferige code nodig? Op welke sloten passen 4 cijfers? Hebben de sloten bepaalde kleuren, of staan er juist rare tekens op? Moet het slot met een letter combinatie geopend worden?
Door de sloten goed te observeren kan je vaak zien welke puzzels er aan gekoppeld kunnen worden. Zo houd je overbodige informatie buiten de deur en heb je meer tijd voor de daadwerkelijke puzzels.
Tip 8 Wees niet te trots voor een hint
Soms hebben we groepen die heel voortvarend door de puzzels gaan. Totdat ze bij een puzzel komen waar ze heel lang blijven steken. Wat een geslaagde missie leek te worden eindigde uiteindelijk in een “mission failed”. Dit alleen omdat de deelnemers weigerden om een hint te vragen. Dat is echt dood zonde. Bedenk dat het vragen van hints onderdeel is van het spel, maak daar dus gebruik van. Het hoeft niet eens per se aan jullie te liggen. Sommige puzzels kunnen onduidelijk ontworpen of vergezocht zijn. Dan is een hint van de gamemaster geen luxe maar noodzaak.
Dus als je de volgende keer in zo’n situatie komt, aarzel dan niet om een hint te vragen. Want zeg nou zelf, een succesvolle escape (met of zonder hints), smaakt vele malen beter dan een mislukte escape poging.
Tip 9 Stop geen sleutels in je zak
Je vraagt je nu natuurlijk af wat voor een onnozele escape room tip dit is. Maar het komt vaker voor dan je denkt dat een deelnemer een sleutel in de zak steekt zonder dit aan de groep mede te delen. De groep zoekt dan tevergeefs naar de sleutel, terwijl die de hele tijd in de broekzak zit. Dit kost onnodige minuten en kan het verschil maken tussen wel of niet ontsnappen. Nog erger is het als hij ook nog vergeet waar hij de sleutel heeft gelaten. Op zo’n moment kan geen gamemaster jullie meer helpen. Dus om dit te voorkomen kan je maar beter geen sleutels in de zakken stoppen.
Tip 10 Heb vooral veel plezier
Tot slot onze laatste tip om het rijtje met escape room tips mee af te sluiten. Vergeet tussen alle puzzels en adrealine rushes door niet om ook plezier te hebben. Een escape room kan er af en toe heftig aan toe gaan, maar het blijft een spel. Dat je een leuke ervaring hebt met je vrienden is het belangrijkst =).
Als je de voorgaande escape room tips goed opvolgt, dan moet het geen probleem zijn om te ontsnappen uit onze escape rooms. Reserveer snel en kijk of je onze escape rooms kan overleven. Tot snel bij onze escape room in Nijmegen!