Escape Room the movie 

Een escape room spelen is natuurlijk heel erg leuk. En het lijkt erop dat steeds meer mensen bekend raken met dit leuke uitje. Bij Xcape Logix merken we ook dat de meeste bezoekers tegenwoordig wel al een paar escape rooms hebben gespeeld. Was het percentage “firsttimers” een jaar terug nog 70%, is dit percentage nu slechts 30%.

De escape room lijkt dit jaar definitief ingeburgerd te zijn. Het woord escaperoom is bijvoorbeeld opgenomen in het woordenboek. Er is een tv show waarin bekende Nederlanders strijden om de titel beste escaper. En last but not least er is een heuse film over escape rooms.

Escape Room movie (review)

Escape room movie in Cinemec Nijmegen

De film Escape Room van regisseur Will Wernick (er is nog een andere gelijknamige film) draaide sinds een week in de bioscopen. Er zijn natuurlijk al veel films, zoals Saw, met escape room elementen. Maar dat is omdat er escape rooms zijn die op deze films zijn gebaseerd. Nu is het andersom, een film met de escape room in de hoofdrol. Het toont eens te meer aan hoe populair de escape room is. We zijn dan ook razend benieuwd naar deze film.

We verwachten overigens geen Oscarwaardige film. Sterker nog, naar alle waarschijnlijkheid is het een B-film die probeert mee te gaan met de hype. Maar B-films kunnen ook best vermakelijk zijn (denk aan de horror comedy Sharknado). Dus we zijn toch wel nieuwsgierig naar deze film.

Afgelopen weekend na het werk zijn we naar Cinemec Nijmegen gegaan. De film heeft een speelduur van 81 min. Dus een vrij korte film, maar wel goed na een lange dag werken.

Het verhaal kort samengevat (spoiler alert)

Kristen had voor de verjaardag van haar vriend Tyler een leuk avondje gepland. Ze heeft geregeld om samen met 4 andere vrienden een escape room te spelen. De deelnemers werden per tweetal in een kamer gestopt. Daarna kregen ze een uur de tijd om allerlei puzzels op te lossen, om zo te ontsnappen.

Wat begon als een leuk spel veranderde in een angstaanjagende situatie toen het eerste dodelijke slachtoffer viel. Daarna sneuvelden de deelnemers één voor één op gruwelijke wijze. Uiteindelijk ontsnapte slecht één persoon, die de politie toen kon bellen. Of ja, “ontsnapt “….De film was hierbij afgelopen en wij (en rest van de zaal) waren stomverbaasd met vraagtekens. Waarschijnlijk is hiermee ruimte gelaten voor een tweede deel (?).

Deze film deed me heel erg denken aan Saw, waar mensen één voor één een wrede dood sterven. De element van escape room en de puzzels waren wel leuk om te zien. Maar het verhaal, waar het precies om draait, is voor ons nog een hele grote onopgeloste puzzel. En dat is voor een film over escape rooms toch wel ironisch te noemen.