We zijn weer terug van ons escape room tripje in Boedapest. Het waren 3 volle  maar  leuke dagen. We hadden in eerste instantie 10 escape rooms in Boedapest ingepland, maar het zijn er 12 geworden. Het was dus zeker de moeite waard.

Zoals beloofd krijgen jullie hier een verslag van de escape rooms die we hebben bezocht. De ene was leuker dan de andere, maar overall gezien hebben we ons bij elke escape room erg vermaakt.

Crime Scene 95 (Parapark)

Escape Rooms in Boedapest - Para park
Op de eerste dag van ons verblijf in Boedapest hadden we 2 escape rooms op de planning staan. De eerste room die we bezochten was de Crime Scene 95 van Para Park. Deze room is volgens de begeleider de eerste escape room thema van Europa. Wat dat betreft is het wel toepasselijk dat ons eerste escape room in Boedapest gelijk de oudste van Europa is.

De Crime Scene 95 is een klassieke kamer, waarbij we 4 misdaden aan elkaar moesten koppelen. De puzzels waren erg in thema en daar houden we wel van. Zelf was de kamer zeker voor de ervaren escaper niet al te moeilijk, hoewel we wel een paar zoek hints nodig hadden. Uiteindelijk zijn we ontsnapt in 48 minuten. Geen slechte beginner voor onze escape room trip.

Serial Killer (Locked Room)

escape room in Boedapest - Locked

In de avond hadden we ons tweede escape room gepland. Na het eten hadden we de Serial Killer thema van Locked gedaan. Deze escape room is op 5 minuten van ons appartement, dus ideaal voor een late escape.

Voordat we de kamer in gingen kregen we eerst een algemeen intro filmpje van alle do’s en don’ts in de escape room. Na het grappige filmpje kregen we uitleg van een meisje dat goed Engels sprak. Ze vertelde dat de serial killer al 3 slachtoffers heeft gemaakt. We hadden 60 minuten de tijd om het 4e doelwit te traceren, voordat de serial killer weer toeslaat.

Toen we het verhaal hoorden kregen we wel een beetje een deja vu moment en moesten we meteen aan de eerdere escape room  denken. Maar niks was minder waar. Deze kamer is heel anders dan de Crime Scene 95. Het was meer lineair in opzet met allemaal logische puzzels. Bij deze room hadden we 1 hint nodig gehad (omdat een balletje niet goed rolde) en waren we binnen 40 minuten ontsnapt.  Een mooie afsluiter van een vermoeiende dag.

Heaven and Hell (E-Exit)

E-Exit Boedapest

Na een goede nachtrust begonnen we vol energie aan de tweede dag van onze escape tocht. Vandaag stonden er 4 escape rooms op het programma. Het beloofde dus wederom een drukke dag te worden.

Als eerste Escape room op de lijst stond Heaven and Hell van E-Exit al op de vroege ochtend. Bij aankomst zagen we de begeleider (David) een deur repareren. Toen hij ons zag verontschuldigde hij zich en ontving hij ons vriendelijk. David is een echte liefhebber. Vol enthousiasme vertelde hij het achtergrond verhaal: Door een ongeluk zitten we in een diepe coma. Binnen 60 minuten moeten we hieruit zien te ontwaken. Anders blijf je in hel (of hemel) achter. Leuk en origineel verhaal. Weer eens wat anders dan “crime scene”.

De kamer ziet er een beetje cartoonish uit, wat het wel schattig maakt (dus niet eng). Er zijn veel gevarieerde puzzels die goed in de thema passen. Het contrast tussen de ruimtes was heel leuk gedaan. Ook was er een grappig schrik momentje waar we later nog lang over hadden.

Defecte deur

Aan het einde toen we dachten dat we waren ontsnapt, moesten we nog één puzzel oplossen. De deur die David probeerde te repareren was kennelijk nog niet gefixed. Deze hoorde eigenlijk nog niet open te gaan. Nou, de laatste puzzels hadden we toen ook netjes opgelost. Uiteindelijk zijn we (met behulp van een paar zoek hints) in 54 minuten ontsnapt.

Later verontschuldigde David nog voor de defecte deur en zei hij dat we niet voor de escape room hoefden te betalen. Maar dat vonden we niet nodig, want we hadden ons meer dan vermaakt. Wat ons betreft de beste escape room tot dan toe.

The real saw (PaniQ Room)

Xcape Logix Escape marathon in Boedapest - Paniq room
Na een bezoekje aan de grote markthal van Boedapest (voor souvenier en een snelle lunch) gingen we richting PaniQ Room. Deze escape room was slechts een kwartiertje lopen en we arriveerden daar iets eerder dan gepland. Maar misschien dat we eerder mogen beginnen, zodat we wat tijd zouden winnen op onze drukke schema.


Na een paar keer aanbellen kregen we eindelijk gehoor. Misschien was ons vroege aankomst toch niet zo gewenst, want de dienstdoende mevrouw was niet zo vriendelijk. We moesten een formulier invullen met onze namen en email adressen. Vervolgens liepen we met de begeleidster mee naar de kelder. Voor de deur moesten we een Jigsaw masker dragen zodat we niets konden zien. Al polonaisend liepen we naar binnen. Het was best spannend, want je weet niet waar je naartoe gaat. Vervolgens werden we één voor één vastgeketend. Nu weten we pas wat de deelnemers van Escape from the dark door moeten maken :P.

In eerste instantie leek het spel erg onlogisch opgebouwd. Aan het begin wisten we totaal niet goed wat we moesten doen. Het heeft ons best veel tijd gekost om de logica goed te doorgronden. Maar toen we het eenmaal doorhadden ging het wel vrij vlotjes en waren de puzzels in een mum van tijd opgelost . Na een enkele hint en 40 minuten stonden we weer buiten. Dat was wel een kleine tegenvaller, omdat we het gevoel hadden dat we slechts 20 minuten effectief hadden gepuzzeld (de overige 20 minuten staarden we naar de puzzelstukjes).

1984 (E-Exit)

Na een snelle escape bij PaniQ Room liepen we een beetje voor op ons draaiboek. Daarop besloten we om nog een extra escape room te doen. Omdat Heaven and Hell zo’n leuke kamer is gingen we terug naar E-Exit om ook de 1984 kamer te doen. Volgens David zijn favoriete kamer. Voor de zekerheid belden we nog even om te vragen of de kamer beschikbaar was. En we konden er over een half uur terecht.

Guess what, toen we er waren, was David nog bezig met de defecte deur :P. Hij was blij om ons terug te zien en na een korte uitleg mochten we de kamer in. De 1984 kamer is een klassieke kamer gebaseerd op het gelijknamige boek van George Orwell. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dit meesterwerk nooit heb gelezen (shame on me). Maar volgens mijn teamgenoten waren er wel leuke verwijzingen naar het boek. Dus als je het boek 1984 hebt gelezen, dan geeft dat wel een extra dimensie aan de kamer. En anders is het gewoon een leuke kamer met afwisselende puzzels. Heel anders dan hun Heaven and Hell thema. Jammer dat we niet nog meer tijd hadden. Want anders wilden we hun derde thema “the circus” ook doen.  

The Labyrinth (Escape Zone)

 Escape Zone - Escape rooms in Boedapest

Na het avondeten liepen we rustig naar ons volgende bestemming. Bij Escape Zone  werden we vriendelijk ontvangen door een goedlachse jongeman. Na een korte introductie gingen we de kamer in.

Zoals de naam van de thema al verraadt moesten we eerst langs een doolhof. Deze is verdeeld in diverse gangen. Met 6 man gingen we per tweetal verschillende gangen in om zo de uitgang te vinden. Ik kwam met een andere teamgenoot al snel bij een dichte deur. Daarom gingen we terug de labyrint in. Nadat we een eerste puzzel hadden opgelost ging de deur open. De doorgang leidde naar de poort van de daadwerkelijke escape room.  De poort was van gaas, dus we konden de volgende ruimte al zien. Maar we snapten niet zo goed hoe we in de ruimte moesten komen. Blijkbaar hadden we in alle haast iets belangrijks over het oog zagen.  

Na een hint van de begeleider konden we de deur open maken en de ruimte betreden. Je moet bij deze escape room geen smetvrees (eufemisme) hebben. Er hing er een muffe lucht van vochtige kelders. Hierdoor werd men onbewust wel gehinderd om de kamer goed te doorzoeken. Het decor was ook een beetje rommelig. De puzzels waren daarentegen wel leuk om te doen.

Door de drukke dag waren we niet meer al te scherp en snakten we letterlijk naar het einde. Uiteindelijk wel ontsnapt met redelijk wat hints.

The Ring (Moviescape)

(wordt vervolgd)