Escape rooms in Boedapest

We zijn weer terug van ons escape room tripje in Boedapest. Het waren 3 volle  maar leuke dagen. We hadden in eerste instantie 10 escape rooms in Boedapest ingepland, maar het zijn er 12 geworden. Het was dus zeker de moeite waard.

Zoals beloofd krijgen jullie hier een verslag van de escape rooms die we hebben bezocht. De ene was leuker dan de andere, maar overall gezien hebben we ons bij elke escape room erg vermaakt.

Crime Scene 95 (Parapark)

Escape Rooms in Boedapest - Para park
Op de eerste dag van ons verblijf in Boedapest hadden we 2 escape rooms op de planning staan. De eerste room die we bezochten was de Crime Scene 95 van Para Park. Deze room is volgens de begeleider de eerste escape room thema van Europa. Wat dat betreft is het wel toepasselijk dat ons eerste escape room in Boedapest gelijk de oudste van Europa is.

De Crime Scene 95 is een klassieke kamer, waarbij we 4 misdaden aan elkaar moesten koppelen. De puzzels waren erg in thema en daar houden we wel van. Zelf was de kamer zeker voor de ervaren escaper niet al te moeilijk. Hoewel we wel een paar zoek hints nodig hadden. Uiteindelijk zijn we ontsnapt in 48 minuten. Geen slechte beginner voor onze escape room trip.

Serial Killer (Locked Room)

escape room in Boedapest - Locked

In de avond hadden we ons tweede escape room gepland. Na het eten hadden we de Serial Killer thema van Locked gedaan. Deze escape room is op 5 minuten van ons appartement, dus ideaal voor een late escape.

Voordat we de kamer in gingen kregen we eerst een algemeen intro filmpje van alle do’s en don’ts in de escape room. Na het grappige filmpje kregen we uitleg van een meisje dat goed Engels sprak. Ze vertelde dat de serial killer al 3 slachtoffers heeft gemaakt. We hadden 60 minuten de tijd om het 4e doelwit te traceren, voordat de serial killer weer toeslaat.

Toen we het verhaal hoorden kregen we wel een beetje een deja vu moment en moesten we meteen aan de eerdere escape room  denken. Maar niks was minder waar. Deze kamer is heel anders dan de Crime Scene 95. Het was meer lineair in opzet met allemaal logische puzzels. Bij deze room hadden we 1 hint nodig gehad (omdat een balletje niet goed rolde) en waren we binnen 40 minuten ontsnapt.  Een mooie afsluiter van een vermoeiende dag.

Heaven and Hell (E-Exit)

E-Exit Boedapest

Na een goede nachtrust begonnen we vol energie aan de tweede dag van onze escape tocht. Vandaag stonden er 4 escape rooms op het programma. Het beloofde dus wederom een drukke dag te worden.

Als eerste Escape room op de lijst stond Heaven and Hell van E-Exit al op de vroege ochtend. Bij aankomst zagen we de begeleider (David) een deur repareren. Toen hij ons zag verontschuldigde hij zich en ontving hij ons vriendelijk. David is een echte liefhebber. Vol enthousiasme vertelde hij het achtergrond verhaal: Door een ongeluk zitten we in een diepe coma. Binnen 60 minuten moeten we hieruit zien te ontwaken. Anders blijf je in hel (of hemel) achter. Leuk en origineel verhaal. Weer eens wat anders dan “crime scene”.

De kamer ziet er een beetje cartoonish uit, wat het wel schattig maakt (dus niet eng). Er zijn veel gevarieerde puzzels die goed in de thema passen. Het contrast tussen de ruimtes was heel leuk gedaan. Ook was er een grappig schrik momentje waar we later nog lang over hadden.

Defecte deur
Aan het einde toen we dachten dat we waren ontsnapt, moesten we nog één puzzel oplossen. De deur die David probeerde te repareren was kennelijk nog niet gefixed. Deze hoorde eigenlijk nog niet open te gaan. Nou, de laatste puzzels hadden we toen ook netjes opgelost. Uiteindelijk zijn we (met behulp van een paar zoek hints) in 54 minuten ontsnapt.

Later verontschuldigde David nog voor de defecte deur en zei hij dat we niet voor de escape room hoefden te betalen. Maar dat vonden we niet nodig, want we hadden ons meer dan vermaakt. Wat ons betreft de beste escape room tot dan toe.

The real saw (PaniQ Room)

Xcape Logix Escape marathon in Boedapest - Paniq room
Na een bezoekje aan de grote markthal van Boedapest (voor souvenier en een snelle lunch) gingen we richting PaniQ Room. Deze escape room was slechts een kwartiertje lopen en we arriveerden daar iets eerder dan gepland. Maar misschien dat we eerder mogen beginnen, zodat we wat tijd zouden winnen op onze drukke schema.

Na een paar keer aanbellen kregen we eindelijk gehoor. Misschien was ons vroege aankomst toch niet zo gewenst, want de dienstdoende mevrouw was niet zo vriendelijk. We moesten een formulier invullen met onze namen en email adressen. Vervolgens liepen we met de begeleidster mee naar de kelder. Voor de deur moesten we een Jigsaw masker dragen zodat we niets konden zien. Al polonaisend liepen we naar binnen. Het was best spannend, want je weet niet waar je naartoe gaat. Vervolgens werden we één voor één vastgeketend. Nu weten we pas wat de deelnemers van Escape from the dark door moeten maken :P.

In eerste instantie leek hethttps://www.xcapelogix.nl/themas/escape-from-the-dark/ spel erg onlogisch opgebouwd. Aan het begin wisten we totaal niet goed wat we moesten doen. Het heeft ons best veel tijd gekost om de logica goed te doorgronden. Maar toen we het eenmaal doorhadden ging het wel vrij vlotjes en waren de puzzels in een mum van tijd opgelost . Na een enkele hint en 40 minuten stonden we weer buiten. Dat was wel een kleine tegenvaller, omdat we het gevoel hadden dat we slechts 20 minuten effectief hadden gepuzzeld (de overige 20 minuten staarden we naar de puzzelstukjes).

1984 (E-Exit)

Na een snelle escape bij PaniQ Room liepen we een beetje voor op ons draaiboek. Daarop besloten we om nog een extra escape room te doen. Omdat Heaven and Hell zo’n leuke kamer is gingen we terug naar E-Exit om ook de 1984 kamer te doen. Volgens David zijn favoriete kamer. Voor de zekerheid belden we nog even om te vragen of de kamer beschikbaar was. En we konden er over een half uur terecht.

Guess what, toen we er waren, was David nog bezig met de defecte deur :P. Hij was blij om ons terug te zien en na een korte uitleg mochten we de kamer in. De 1984 kamer is een klassieke kamer gebaseerd op het gelijknamige boek van George Orwell. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dit meesterwerk nooit heb gelezen (shame on me). Maar volgens mijn teamgenoten waren er wel leuke verwijzingen naar het boek. Dus als je het boek 1984 hebt gelezen, dan geeft dat wel een extra dimensie aan de kamer. En anders is het gewoon een leuke kamer met afwisselende puzzels. Heel anders dan hun Heaven and Hell thema. Jammer dat we niet nog meer tijd hadden. Want anders wilden we hun derde thema “the circus” ook doen.  

The Labyrinth (Escape Zone)

 Escape Zone - Escape rooms in Boedapest
Na het avondeten liepen we rustig naar ons volgende bestemming. Bij Escape Zone  werden we vriendelijk ontvangen door een goedlachse jongeman. Na een korte introductie gingen we de kamer in. 

Zoals de naam van de thema al verraadt moesten we eerst langs een doolhof. Deze is verdeeld in diverse gangen. Met 6 man gingen we per tweetal verschillende gangen in om zo de uitgang te vinden. Ik kwam met een andere teamgenoot al snel bij een dichte deur. Daarom gingen we terug de labyrint in. Nadat we een eerste puzzel hadden opgelost ging de deur open. De doorgang leidde naar de poort van de daadwerkelijke escape room.  De poort was van gaas, dus we konden de volgende ruimte al zien. Maar we snapten niet zo goed hoe we in de ruimte moesten komen. Blijkbaar hadden we in alle haast iets belangrijks over het oog zagen.  

Na een hint van de begeleider konden we de deur open maken en de ruimte betreden. Je moet bij deze escape room geen smetvrees (eufemisme) hebben. Er hing er een muffe lucht van vochtige kelders. Hierdoor werd men onbewust wel gehinderd om de kamer goed te doorzoeken. Het decor was ook een beetje rommelig. De puzzels waren daarentegen wel leuk om te doen.

Door de drukke dag waren we niet meer al te scherp en snakten we letterlijk naar het einde. Uiteindelijk wel ontsnapt met redelijk wat hints.

The Ring (Moviescape)

Moviescape - Escape room in Boedapest Moviescape
Nadat we klaar waren met de Labyrinth, hadden we nog tijd om even snel terug te gaan naar ons appartement voor een sanitaire stop. Bij het reserveren lieten ze bij Moviescape namelijk al weten dat er geen toilet aanwezig zal zijn bij de escape room. Later werd ons duidelijk waarom. De escape room was gelegen in de kelder van een flatgebouw. Waarschijnlijk woont de eigenaar in een appartement boven en heeft hij het onderste gedeelte erbij genomen om het in te richten als escape room (vandaar dus geen wc).

We hadden de escape room thema the ring gereserveerd. Deze is gebaseerd op de gelijknamige Japanse horror klassieker the ring. Om een beetje extra sfeer te creëren hebben we speciaal gereserveerd om 23 uur, zodat we vóór klokslag 12 uit de kamer moesten komen.  

De jongen die ons begeleide legde alles in goed engels uit. Hij vertelde wat je mocht en vooral niet mocht doen. Het spel draait om het zoeken naar videobanden. Of ja, deze staan al op een rek. Alleen mocht je pas de juiste videoband pakken als je een code vond. Best wel origineel, maar aan de andere kant heeft het wel iets onlogisch. Omdat normaal gesproken het eerste wat je zal doen is alle videobanden bekijken. Maar dat mocht dus niet.

De kamer was betrekkelijk simpel ingericht, waarbij wel was gekeken naar de film. Van de puzzels heb ik niet heel veel meegekregen. Dit komt omdat ik opeens last had van hooikoorts (mensen die de film hebben gezien, begrijpen waarschijnlijk wel waarom 😉 ). Maar gelukkig waren mijn teamgenoten nog wel scherp. Volgens hen waren het vooral logische denk puzzels.  Hier hadden ze gelukkig geen moeite mee en vóór 12 uur waren we de kamer uit. Dat was wel een “opluchting” ;).

Virtual Reality Experience (Mystique room) 

Mystique room - Escape room in Boedapest
De eerste twee dagen in Boedapest hadden we veel “klassieke” escape rooms gedaan. De derde dag begonnen we met een “side quest”. In plaats van een escape room hebben we een ware virtual reality sessie ingepland. Dat kon bij Mystique Room. Niemand van ons heeft eerder een virtual room gespeeld en we wisten dan ook niet wat we konden verwachten. Maar na 2 dagen van opsluiten en ontsnappen was het wel lekker om even iets anders te doen. En de virutal room bood uitkomst.

Mystique Room lag iets verder van ons appartement in het drukkere centrum van Boedapest. De locatie zag er ook veel moderner uit dan voorgaande escape rooms. Met kluisjes en schone wc. Bij aankomst werden we vriendelijke ontvangen. Na een uitleg over de thema (speelt af in space) werden we begeleid naar een kamer met 6 stoelen. We kregen een bril op en het spel kan beginnen.

Eerst kregen we nog een tutorial. Daarna mogen we virtueel door de ruimte vliegen en opdrachten uitvoeren. Na een paar “levels” te hebben volbracht, moesten we als eindopdracht proberen te ontsnappen door met een space shuttle weg te vliegen. Het frapante hieraan was dat er niet genoeg plek was voor iedereen in het ruimteschip. Hierdoor ontsnapte uiteindelijk niet het hele team. Dit leverde later wel een grappige discussie op…haha.

Een vriend (die niet was ontsnapt) zei de hele tijd dat het maar een stom computerspelletje is. Dat het eigenlijk geen officiële escape room is. Het telde dus niet mee voor zijn escape streak. Ik ben zelf wat milder, maar vind ook wel dat het leukste aan een escape room toch de fysieke samenwerking is. En dat ontbreekt dus bij een virtual reality escape room. Desalniettemin was het wel een leuke (andere) ervaring.

Pirate Cave


Na de virtual reality room gingen we naar de Pirate Cave. Deze escape room ligt een stukje buiten het centrum. Het zit dus eigenlijk niet goed op de route. Waar andere escape rooms allemaal op loopafstand van elkaar zijn, moesten we met het openbaar vervoer om de Pirate Cave te bereiken. Maar alle recensies op internet waren ronduit positief. Daarom stond deze kamer vanaf het begin al op onze must-do-list.

En ja hoor, de recensies hebben niet gelogen. Als deze room al niet de leukste kamer is, dan is het ongetwijfeld wel de mooiste die we tot dan toe in Boedapest hebben gespeeld. Alles was geheel in thema, van het décor tot aan de puzzels. Je waant je voor even Jack Sparrow in een attractiepark. Met als ware hoogtepunt het moment dat we van de ene ruimte naar de andere ruimte moesten gaan.

Het enige minpuntje aan de kamer is dat het einde best wel abrupt is. Net toen we in de flow zaten, stonden we weer buiten. Maar dit heeft dan ook weer te maken met dat we de kamer helemaal geweldig vonden. We waren enigszins teleurgesteld dat het weer is afgelopen. Als het kon, dan wilden we eigenlijk nog veel langer opgesloten blijven. Maar al met al gezien was het een super beleving, wat de reistijd meer dan waard was.

The Surgery (Locked Room)

Na een bezoekje aan Heroes Square en een diner bij het sfeervolle restaurant Paprika gingen we weer terug naar het appartement. Ons volgende escape room was pas om 22.30 gepland bij Locked Room. Daarom hadden we wel wat tijd om bij te komen. Maar eigenlijk verveelden we ons een beetje in het appartement. Daarom besloten we eerder naar Locked te gaan om te kijken of ze nog een escape room vrij hadden.

In eerste instantie wilden we “the motel” doen. Maar die was helaas niet beschikbaar. Gelukkig was the Surgery wel vrij. Deze mochten we doen.  Er was nog een andere groep escapers aanwezig. Na gezamelijk het grappige intro filmpje wederom bekeken te hebben, mochten we de kamer betreden.

Ons eerste indruk van de kamer is dat ook deze kamer van Locked Room mooi in thema is aangekleed. De puzzels zijn vrij recht toe recht aan. Ze vergen vergeleken met hun andere kamer de Serial Killer iets minder denkwerk. We hebben dan ook redelijk snel alle puzzels opgelost.

Er was nog wel een komisch momentje waarbij er per ongeluk op de noodknop werd gedrukt. Nou, de noodknop indrukken stond niet op mijn bucket list. Maar dit hoeft er bij dezen ook niet meer op..haha

The Secret Lab (Locked Room)

Ons volgende escape room was The Secret Lab. Deze was ook bij locked Room. Maar de kamer is nog niet vrij, omdat de vorige groep er nog in zat. Daarom hadden we even tijd voor een drankje. Als je met twee groepen een escape room speelt, dan is het altijd prettig als je sneller bent dan de andere groep. Weliswaar kennen we nu de andere groep niet. Maar dat maakte het niet minder leuk =P

Even later, nadat de kamer was gereset,  mochten we de kamer in. Ons laatste escape poging van de dag was begonnen. Bij het betreden van de kamer waren we enigszins verrast door het decor. Als ik aan een secret lab denk, dan denk ik aan iets heel anders. Later viel het kwartje en beseffen we pas dat we te maken hadden met een  “Breaking Bad” verhaallijn. Dit was voor de verandering erg vernieuwend en leuk.

De puzzels waren ook erg orgineel en zaten logisch in elkaar. Daardoor hadden we ook best snel de puzzels opgelost (in 30 minuten en een beetje). Maar omdat we zo in de flow van puzzelen zaten, voelde het aan alsof we veel langer in de kamer zaten. Het verbaasde ons dus wel dat we slechts 30 minuten in de kamer zaten. Als je van logische puzzels houdt, dan is deze kamer echt een aanrader. Wat ons betreft was dit de leukste kamer van de 3 escape rooms van Locked Room die we gedaan hebben. Het is ook zeker een van de leukere escape rooms van ons boedapest trip.

White Mansion (Goszdu Mission)

We zijn eindelijk aangekomen op de laatste dag van onze escape room trip in Boedapest. Na een intensieve paar dagen escapen gaan we eindelijk weer terug naar Nederland. Maar niet voordat we nog een laatste escape room hebben gedaan.

Ons laatste escape room in Boedapest is de White Mansion van Goszdu Mission. De naam zegt het al: het is een kamer dat helemaal in het wit is aangekleed. Dit was wel mooi om te zien. Maar verder heeft de kamer geen echte thema. Het is een kamer zonder verhaal. Dat sprak me persoonlijk eigenlijk niet zo aan.

Gelukkig maakten de puzzels wel het een en ander goed. Er waren veel leuke puzzels, die parallel aan elkaar geschakeld zijn. Bij veel escape rooms zijn de puzzels vrij linear. Als je met een grote groep bent, dan staan er onbewust een aantal niks te doen. Dat was bij the White Mansion dus niet het geval. Iedereen was wel ergens mee bezig. Een ander pluspunt van de kamer is dat het 90 minuten duurt. Dus je staat niet binnen een half uur weer buiten. Uiteindelijk na vele puzzels opgelost te hebben zijn we hier ook (nipt binnen het uur) ontsnapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *